maandag 4 juni 2012

De eerste schooldag in Australië.




Vorige week zijn we begonnen met het bezoeken van basisscholen hier in de buurt. Omdat je zelf niet veel weet over deze scholen moet je afgaan op de ervaringen van anderen en het gevoel wat je krijgt als je gaat kijken. Het eerste zijn we begonnen met de school hier in het dorp.Er is hier verschil in private-schools en public-schools. De laatste zijn overheidsscholen waarvan een groot gedeelte van de kosten door de overheid wordt gedragen.  De school die uiteindelijk ook door ons is gekozen, n.l. de Nar Nar Goon primary-school, een public-school.


Het is een kleinere school met zo'n 200 leerlingen hier uit het dorp of uit de omringende dorpen. Deze kinderen worden met de schoolbus gebracht als ze verder dan 4,5km van school af wonen. Anders moet je zelf zorgen voor vervoer.
Van alle grates, hoe ze het hier noemen hebben, ze twee groepen en zelfs in grate 3 drie groepen. Alle groepen zijn gemixt met twee grates.



 In heel Australië moeten alle kinderen uniformen dragen, zowel op de basisschool als de middelbare school (high-school hier). Dit is even wennen maar gelukkig valt dit uniform hier ontzettend mee. Je kunt de
uniformen kopen in de uniform-shop, deze zijn duur, of je kunt ze zelf gaan maken door het logo van de school op een shirt te strijken. Uiteraard wij als 'zuinige hollander' hebben dit laatste gedaan!


Vanmorgen was het dus zover, vol vertrouwen poseerden de meiden nog even voordat we vertrokken naar school.
Deze school ligt 2 straten hier vandaan dus makkelijk te voet te doen.
In Australië is de zorg rondom kinderen heel goed geregeld, overal staan cross-overs, vnl. ouderen die een zakcent bij verdienen met kinderen de weg over te zetten. Het verkeer is verplicht hier rekening mee te houden, er is een
snelheidslimiet en er staan hoge verkeersboetes op!


De schooltijden zijn hier van 9 am tot 15.30 pm. Iedereen blijft over op school.
Vol goede moed stapten de meiden dan ook naar binnen.
Op elke maandag morgen is er een bijeenkomst op school voor alle leerlingen. Tijdens deze bijeenkomst worden de nieuwe mededelingen gedaan of een leerling wordt in het zonnetje gezet omdat hij/zij tijdens het weekend een goede (sport)prestatie heeft behaald. Onze meiden werden als nieuwkomers welkom geheten, heel leuk.
Tevens worden er students of the week and month genoemd. Dit zijn kinderen die heel goed hun best hebben gedaan, iets wat onze meiden ook hopen te gaan behalen..............

Na afloop van de eerste dag kwamen de meiden allebei supertrots naar buiten gelopen en wij niet veel minder. Ze hadden beiden toch wel veel kunnen verstaan en zelf ook kunnen vertellen. Dit dank zij veel oefenen met woordjes in het verleden. Wat heel apart is is dat er in de klassen van de meiden al jaren geen kind meer is gekomen van overseas, hoe ze dit hier noemen. Dit verwacht je niet hier in een land waar veel emigranten zijn en komen. De leerkrachten kunnen hier mooi op inspelen. Leuke bijkomstigheid is dat in plaats van een algemene schoolbel, iedere dag 4x een stuk van een top 40 liedje wordt gedraaid als belgeluid.


En als je dan terug loopt naar huis en ziet boven jou in een electriciteitsdraad deze gla's zitten, dan kan je dag niet meer stuk!!








4 opmerkingen:

  1. Wauw, nog maar een paar weken weg, en nu al bezig met het regelen van de "dagelijkse" zaken.

    We kijken nu al weer uit naar jullie volgende bericht!

    Groetjes,

    Die oet Horst

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk zeg, zo'n eerste schooldag!
    Lijkt me ook spannend om voor het eerst naar een vreemde school te gaan.
    Zo te horen is het allemaal erg meegevallen, fijn!
    En die uniformen, dat valt toch hartstikke mee! Zulke polo's hebben ze ook bij de Tommy Hilfiger en Ralph Lauren, haha!
    Fijn om zo door jullie op de hoogte te worden gehouden van alle belevenissen.
    Elke mail en elk bericht wordt hier met de hele familie gedeeld.
    Zo lijken jullie toch nog een beetje naast ons te wonen.
    Veel groetjes voor jullie allemaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hee marjo wat fijn dat de eerste schooldag zo goed verlopen is nu kun jij op je gemak met de rest bezig zijn hoe is het met smaak is hij ook al begonnen met werken gates inke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Marjo,

    Wat fijn dat het allemaal goed is gegaan. Toch ook best knap van die meiden! Het zal toch wel spannend zijn geweest die eerst schooldag. Ik hoop dat jullie het een beetje naar jullie zin hebben daar. Leuk om het op deze manier allemaal te volgen!

    Groetjes Jeanne en al die mannen

    BeantwoordenVerwijderen